Kanun koyucu değişik gerekçelerle, taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkların çözümünü, devletin normal yargı organlarının yargılamaları dışına çıkamuş, tahkim yoluyla çözümlenmesi imkanını getirmiştir. Ancak, yine hangi hallerde bu yola gidilebileceğini de belirlemiştir. Tahkim yoluna başvurulmasının mümkün olduğu bu durumlarda, kural olarak taraflar uyuşmazlığı çözecek hakemleri seçebilmdaedirler. Bununla birlikte, bazen de, tahkime gidilebilmekle birlikte, hakem olarak hangi mercie başvurulacağı kanun tarafından gösterilmiştir.
iş hukukumuzda, toplu iş uyuşmazlıklarının barışçı çözUm yollanndan birisi de tahkimdir. Toplu İş Sözleşmesi Grev Ve Lokavt Kanunu’nda özellikle mecburi tahkim düzenlenmiş ve mecburi tahkime gidilmesi gereken durumlar için de hakem olarak Yüksek Hakem Kurulu oluşturulmuştur.
Biz de bu çalışmada, ana hatlarıyla, Yüksek Hakem Kurulu’nu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’ndaki tahkimle karşılaştınnaya çalışacağız. Bunun ıçin de, öncelikle tahkim kavramı ve tahkimin çeşitleri UZerinde duracağız. Daha sonra, Yüksek Hakem Kurulu’ na gidilmesinin şartlarıyla, Yüksek Hakem Kurulu kararlarının niteliğini inceleyecek ve son olarak da Yüksek Hakem Kurulu’nu Hukuk UsulU Muhakemeleri Kanunu’ndaki tahkimle karşılaştıracağız.
